Coordinadora d'Entitats Balearistes
No és només altre weblog de WordPress.com

MENORCA NO VOL ESSER CATALANA, Actualitzat


(…) Avui se dona un procés de substitució des menorquí, amb ses seves expressions i modismes propis, per un català standard. En certa manera, hi ha un procés homogeneïtzador de sa llegua catalana que està laminant es dialectes o llengües i, en es nostro cas, es menorquí. En aquest procés hi estan influint de forma molt important sa televisió i, especialment, s’educació (…)”.

Antoni Camps Casasnovas (Ciutadella de Menorca 1970). Periodista i Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials.

(…) Si desitxes per a Menorca una ecucació (…) a sa qual no desapareguin ses característiques pròpies des Menorquí… Vota Ciutadans de Menorca”

Tim Quevedo, Ciutadans de Menorca – Partit de sa Ciutadanía (Mahó). Aspirant a Senador per s’illa de Menorca.

ALGUNS JA HO VAREN EXIGIR FA DÈCADES:

 I PREST HO ACONSEGIREM

 

Som Menorquins, no catalans!!!!

Ets administradors d’aquesta pàgina donam gràcies a tots aquells menorquins, balears i demés espanyols que comentau en defensa de sa nostra llengu ES MENORQUÍ. Es jovent Menorquí uneix sa seua veu per dir que NO mus sentim catalans i que NO xerram català, per molt que es catalanistes (sector educació,etc) vos esforçeu, noltros tenim prou raons i prou seny com per sebre veure d’avont som i que xerram.

 

Una petita mostra d’aquest Grup de Facebook que compta amb més de 3.000 amics:

 

“A petició d’en Luis Gomez, m’identific com a segon administrador d’aquet grupo. Es meu nom es Juan Domingo Pons Torres i ESTIC ORGULLÓS DE SER MENORQUÍ / BALEAR I DEFENSAR SA MEUA LLENGU ES MENORQUÍ!!!”

17-7-10

“Per s’administrador i per es de ciutadella: He sentit que ahir a nes pla va haver havaneres catalanes i coses d’aquestes… tenim que avitar açò, mus estan menjant des de dins!”, 18-7-10“Com ja esteim acostumats a rebre tot tipu d’insults per part d’es “cults” o açò es pensen ells, vamos, es catalanistes de sempre, ets antimenorquins, es qui no tenen honra de tenir es llinatge que tenen, sí, aquesta vegada n’Ignasi Cardona Camps ha demostrat en part es seu aborriment i sa seua ignorància cap a sa seua …”,

17-7-10

“Es una puta vergonya aso ja mus diran fachas i nazis a noltrus cuant ells son ets intolerants amb cualsevol persona k no vagi com un brut i pregoni es catalanisme i s independencia, definitivament no els a puc traga si volen se tan catalans i na ab sa puta moda de xusma akesta perke no es mes k xusma i bruticia ke sen vagin en es pirineus a acampa i fe concerts de merda i almenus ke no s amaguin darrera s Acampallengua ke donin sa cara i posin ACAMPA-RADICALS-D`ESQUERRA” (Victor S. Moll)

Amics menorquins, heu de sebre que a Mallorca aquest radicalisme catalanista és encara pitjor. Ja he vist com se potència es folklore català a sa nostra illa germana, peró mirau lo que s’atreveixen a fer amb motiu des día “nacional” de Mallorca:

 

Es Responsables tenen Nom i Llinatges. Són culpables de “Lesa Pàtria”

A més, sapigueu que no estàm tots sols:

Som Regne de Valéncia i no país valencià

Els valencians (Castelló, Valéncia i Alacant) no volem que en la TV autonòmica catalana se mos denomine com “País Valencià”. Rebugem esta denominació no oficial, antiestatutària i antihistòrica, que és el singular dels seus imaginaris “Països catalans”. Els de les Illes Balears també vos podeu unir a la causa.

Antipancatalanistes del Regne de Aragó, Regne de Mallorques, Regne de València

 

 

Perquè estem farts de esta lacra social, volem ser Aragonesos, Balears i Valencians. No Volem que mos imposen la seua llengua.  Fora “Pancatalanistes” de les Nostres Terres!

 

 

Anuncis

24 Respostes to “MENORCA NO VOL ESSER CATALANA, Actualitzat”

 1. Gràcies a sa CEB, sa majoria de mahonesos (i de ciutadallencs: tenc familia allà) mos negam a rallar català. Sa nostra llengua és sa menorquina, una de ses variants de s’estandard Balear.
  Gracies per una vegada alsw germans mallorquins per tenir-mos en compta.

 2. He observat a un puesto d’internet com se calumnia a sa CEB. Es termes exposats a s’article des Blog d’en Daniel Terrasa ofén a sa majoría de Menorquins que volem rallar amb es nostro menorquí (variant Balear) i que mos expresam amb sa normativa catalanesca només que adaptada a sa nostra modalitat, com fan molts de mallorquins i alguns eivissencs.
  Pens que tal Terrasa va escriure aquest article després d’haver caigut pes balcó de sa seva terrassa.

 3. Un “Xurigué” sempre cau bé.
  Un mesclat mallorquí també.
  ¡FORA CATALANS!, ¡VISCA BALEARS!

 4. (Filant amb amb en Pep Gomila)

  ¡Molt be, molt be, molt be!:
  De Ciutadella a Mô, des de Palma
  a Formentera passant per Eivissa -D’alt Vila:

  Xuclem amb un Xurigué

  Xuclem amb ses herbes Túnel

  Xuclem amb licor Mayans!…

  Ans amunt que cap enrera, sempre amunt, més ui que ans!

  Lucas. Ciutadella. Reialme de Balerars

 5. Ara juga sa Selecció que representa a Menorca i Espanya:
  Visca Menorca, Visca Balears, i Visca Espanya !!!!

  Xim
  Ferreries

 6. Jo som es creador de sa pagina des facebook: Som menorquins no catalans!! i estic totalment amb voltros, i crec que molts des meu grupu també ho estarán. Tindriem de fer una manifestació o algu per protestar i reclamar sa nostra identitat perca no mos la fotin es catalans. SEMPRE MENORCA, tots pes menorqui!

 7. Hola Jordi, tot un plaer coneixer-te. En calitat de Grup Coordinador Balearista hen cruçat unes cuantes vegades sa distància entre es Port d’Alcudia i Ciutadella, i també de Palma a Mahó en avió. ¿Has vist sa foto d’un empleat de s’Ajuntament de Mahó?. No li varen treure sa cara perquè varem trobar molt de menorquinisme i balearisme. Una vegada vàrem fer una broma a un bar, fent-mos pasar per catalans. L’amo posava mala cara. Quan li vàrem dir que erem mallorquins mos va convidar a unes herbes. No mos va voler cobrar. Teniu un privilegi sobre Mallorca: Heu sabut conservar millor es patrimoni. Ara, a totes ses Balears, volen fotre es patrimoni cultural. Peró sabém qui som i qui no som.
  Jo ja casi sé més història de Menorca que de sa meva Mallorca. Tenc molts d’amics a sa vostra illa. Som germans des de fa 5000 anys. Es foners menorquins estàn descrits de molt antic, i compartiem sa cultura talaiotica. Mos vàren posar es nom de Balé-Yaróh (en fencici, “mestres en s’art de tirar pedres”, es a dir foners).
  Si me confirmes que aquest és es teu correu (només es visible pets administradors), t’enviaré un present de germanor, i com que estàm a tir de pedra, si parles amb ets amics, podrem fer una caldereta (o lo que sia) per mirar de col·laborar en es projecte “Gimnesies” (nom que donaven es grecs a ses Balears majors). Estàm en contacte amb lo que es mateixos grecs anomenaven “Pitiüses” (illes menors, etimològicament).
  Hen de fer que na MAM s’empassoli aquelle paraules oportunistes i disgregadores. Es menorquisme és un sentiment i una realitat, peró com es nostros antics, lo que mos ferà forts és s’unió.
  Moltes gràcies per sa teva intervenció.

 8. Moltes gràcies, has de venir: rallarém amb tu i tu mos xerraràs en conversa fraternal. Estàm massa aprop com per no coneixer-mos, i a més tenim dos enemic comús: Es puta catalanisme des collons (ma mara és de Mahó, no de “Mao”, que era un ferotge dictador de la Xina) i es nostros polítics. Comprenc que a Kromiusa tengau a bastament amb es vostros, tal vegada per asó no heu reparat en la corrupció i mala gestió des poslítics de Melusa. Gimnesies i Pitiüses son 4 branques d’un arbre multi-milenari.
  Visca es gonellisme menorquí !
  Pressó per en Carod-Rovira (aquell que s’entrevista amb terroristes d’ETA i que té tants d’afiliats assassins ex-membres de Terra Lliure!
  Salut

 9. aix aix aix… quaaanta ignorància plegaaada!!!! 🙂 sou tan tendres como ignorants, m’excita taaaant veure la “caverna” rabiosa i sense arguments al veure que a la fi el poble català està unit i amb força, quaanta por veig reis meus, quaaanta por hahaha
  FORA BOTIFLERS DEL PAÍS, VISCA ELS PPCC, SOM HI SEREM

 10. No sé de quín país parles, Jaume (¿Es comú a s’Antic Regne Independent Balear i sa Regió de Catalunya?. Ha d’esser aquest, una Nació a sa qual mai se ponia el Sol, sa campiona de tots es deports). No se a qué ve lo des “Botiflers” (és més, estic segur de que no saps que són: eren només es llinatges de 9 cases, enfrentades en temps antics -i encara ara- amb tots es demés Senyors de Mallorca i Menorca: ni tans sols eren representatius de s’aristocràcia).
  No se perqué esmentes es Partits Comunistes (PPCC), peró després de rellegir 4 vegades aquest incoherent missatge, si m’he entemut d’una cosa:
  S’ignorància que esmentes és sa teva. Per “Cavernes” ses provincies de sa Comunitat Autónoma de Catalunya. ¿Catalunya unida?… Massa tendreu en que no se desintegri dita CAC: A Lleida hi ha un fortíssim moviment escisionista per part dets occitans, que volen desvincular-se de s’Autonomía Catalana per constituïrse en sa 18 Autonomía Espanyola (La Vall d’Aràn).
  Llegeix un poc i que t’aprofiti.

  • M’imagino que parla de Catalunya, tal i com diu el valencià Josep Guia. Tot i que també es coneix amb l’acepció de PPCC (Països Catalans i no partits comunistes com tú has semblat entendre desprès de llegir-ho 4 cops). Els botiflers actualment s’aplica als traïdors com CAC o tú mateix. Els que amb l’excusa de reivindicar la balearitat el que volen és l’imperialisme espanyol i un país tant fatxa com ells perquè per molt balears que sigueu en relitat sou feixistes abans que Balears els del CAC. La Vall d’Aran que foti el que vulgui que no són pas catalans, són occitans. No són compatriotes meus com en Jaume de ses illes.

 11. Amics de Kromiusa, gimnetes germans, esper que amb es material que vos enví pogueu fer una segona part d’aquest formidable article/testimoni, molt incordiant pes nassara hispànics del Aragó Oriental.

  Salut

 12. Soc català de barcelona i e nascut de barcelona, y em preguntu si tot aixó que vosaltres reclameu, es per demanar garantir la vostre cultura y la vostra llengua o dialecte menorquí en el qual us apoyu ja que lo bonic es que cadascu estimi las seves costums, etc, o per una altre banda y com em sembla, es contra tots els catalans, mes que res, perque ser catala no es sinonim dindependentista i de pancatalanista, per una altre banda, aqui us ho juru, es fa servir mes regne de valencia que no pais i aqui a cataluña y barcelona que es on visc, cauen molt be els balears, i els independentistes son els unics que utilitzen paisos catalans per voler que tot aixo sigui un pais, els que no ho son, inmensa majorica segons enquestes, nomes hu diuen alla on es parla catala y dialectes y em les comunitats que compartin historia i algunes costums, y recordo que fins i tot a catalunya i an varies dialectes, el meu el barceloní, sisplau aclareume el dubte de si critiqueu a tots als catalans o no. visca menorca, visca illes balears, visca catalunya y visca espanya.

 13. Hola Aleex, som simpatitzat d’aquesta C.E.B., i més, de padrins menorquins, ja me vaig possar en contacte amb ells, per si podica col•laborar de qualque manera, peró me digueren que ara per ara no consituteixen un grup associatiu més que a nivell informal amb sa principal tasca de Coordinar mitjançant sa facilitació des contacte entre autors, associacions etc que tenen en comú qualque caire de reividndicació “balearista” o de promoció de sa nostra cultura.
  Personalment, i pens que xerr en nom des principis declarats per sa CEB, trob que tens tota sa raó, o casi tota.
  En temps de sa repradina a Mallorca, que és petita, hi havía molta de gent de ses viles de s’interior que visqueren una llarga vida i que mai véren la mar (tot i que costi de creure, és una veritat com un temple). Encara hi ha, sobretot madones i mestreses a certes possession interiors que no l’ha han vista o només la vèren un pic. Conec al manco 3 casos de persones d’edat absolutament analfabetes en castella, monolíngües totals, i si vols tenir es plaer de comprovar com, a plé Sg MMX encara hi ha pagesos que vesteixen a l’ample, és a dir, amb sa vestimenta heredada des sarraïns, els trobaràs a ses contrades de Formentera que han romangut aillades des mon des turisme. I moltes cose més que te podria contar, com sa pervivència, a rel d’una tradició ininterropmpuda de generació en generació, de foners que llançan amb ses tres bassepteges i llurs corresponents modalitats de tir que fonts helèniques del Sg VII a C especifiquen, exàctament com a própies des Gimnetes Balears de fà 2800 anys, i que en virtut de ses darreres troballes arqueológiques i antropológiques, són datats (és a dir, s’han documentat troballes que certifiquen aquesta antiguetat, lo qual dona a pensar que es primers Balears són més antics que aquestes troballes casuals i cirumstancials. Se parla de sa possiblitat pausible de 10.000 anys, peró aixó és hipòtesis des científics, no legendes mitológiques com aquella des quatre dits a un episodi en es qual es dos protagonistes ni tan sols foren contemporànis).
  Te demàn excuses per aquest prólec tan exténs, pero era per explicar que haguent-mos convertit en una potència hotelera es quals pioners, amb Hotels per tot lo mon, “amos de la mar Caribe”, etc, encara son relativament joves i començaren amb un hostalet quan va arribar aixó que li diven “Turisme de mases”. No som quí per determinar si alló va ser bo o dolent, peró dona pàs a un fet: prosperitat económica que fa que es balears surtin de ses illes, ja no per emigrar, sino per estudiar a n’es Continent i fer turisme. I es puesto més avient pets estudis és Barcelona (tot i que molts triaren Madrid, donada sa mancança de possibilitats universitaria a Mallorca, total un temps i molt restringida a día d’avui).
  És per aixó que te puc dir que conec Barcelona i ses seves circumstàncies casi com Palma, i per aixó estic d’acord amb tu, que crec que representes, amb tes idees exposades, es gruix des poble català. Només hi ha un emperó: Sa minoría intransigent, que es a les hores secessionista i imperialista, ha copat puestos molt estratègics fent tant de Renou (soroll), que transmenten una percepció des català i de Catalunya molt distorsionada i allunyada de sa veritat. Pens que es ciutadans haurien de fer un bon exàmen de conciència a l’hora de ses eleccions, perquè sino caurien en sa sospita de complicitat o de manca de criterio.
  I t’ho diu un que va votar a un de tants partits que representen a unes de ses pitjors classes politiques de tot l’Estat, aixó que es coverbo m’ho aplic també a jo.
  Encantat de que qualcú, des de sa meva estimada Barcelona, se fiqui dins aquesta CEB amb missatges tan assenyats com es teu.

  Cordialment:
  Arnau Valentí Font, Kromiús d’ascendècia Melusa.

 14. A mi em semblaria molt bé que s’ensenyés en menorquí i en els diferents dialectes del català (o diguem-li llemosí per no ofendre a ningú) sempre i quan es faci seguint uns criteris lingüístics coherents.
  Jo sóc català i també em preocupa l’homogeneïtzació del català a Catalunya, que també té els seus dialectes.
  Ara bé, haig de dir que també hi ha força radicalisme en les vostres propostes i sobretot en el to (veig gent parlant d’aquells guarros independentistes que acampen, això seria una falta de respecte i no cal respondre amb la mateixa moneda si no es vol caure en el mateix parany).
  De totes maneres, tot i assumint que existeix un cert pancatalanisme que no comparteixo i que entenc la vostra postura, crec que de la mateixa manera que no reconeixeu que tot plegat sigui una mateixa llengua en diferents varietats, aleshores per coherència tampoc heu d’estar d’acord per exemple en què “l’espanyol” sí que es consideri una mateixa llengua en tot el seu bast territori i es tendeixi a una estandardització. Crec que amb bones formes es pot trobar un punt mig que satisfaci tothom si abandonem la demagògia i el radicalisme. És millor que ens puguem entendre crec, sense que això hagi de significar acceptar que sigueu una part més de Catalunya, que és obvi que no. Pel que fa a la polèmica Mahó o Maó, crec que s’hauria de poder discutir tranquilament sobre la qüestió. A Catalunya també passa a certs pobles (per exemple Millàs al Baix Empordà, va ser normalitzat com a Millars i els veïns del poble no ho han acceptat, i han restituït aquest nom als rètols on s’havia “normalitzat”).

  D’altra banda, també crec que és una mica perillós dir que el parlar balear és una mera transcripció de com es parla, això pot portar a moltes confusions i incoherències dintre el mateix territori balear (es tracta d’escriure desitxos enlloc de desitjos ??).

  Espero aportar un punt de vista positiu i que no us enutji el que dic.

  Salutacions,
  Un català casat amb una menorquina

 15. Benvolgut Marc

  Ès un plaer que un català entri a opinar sense ànims d’ofendre. Aquest ès un puesto de lliure expressió, sense censura, i agraeix totes ses aportacions que pugan generar un diàleg.
  En línies generals estàm d’acord amb tu, peró incorreixes en un parell (mallorquí) d’errades capitals i pensan que no seria gens dolent que reflexionassis damunt elles. Essencialment t’equivoques quan generalitzes, i ho fas a diverses apreciacions. També quan lleves ferro a un fenomen que reconèixes -s’intens moviment pancatalanista-, i a les hores posses énfasis en un altre, que ès de caire absolutament defensiu, tractant-lo de “radical”. Ès sa nostra opinió, contrastada amb una sèrie de gent vinculada a aquesta CEB. D’aqui sa demora en sa contesta. Passem endevant:
  Per primera, s’acussació de “força radicalisme” no sabem per qui va. Suposam que no ès a sa CEB, simple Coordinadora que procura ser políticament correcta i mai se fica amb es catalans (vaen contestar a cert individu que definia es poble balear de ser una simple colònia de Catalunya, i suposam que si a tu te diguessin, per exemple, que es teu català ès un simple dialecte provincià des castellà també reaccionaries). Efectivament, hi ha grupuscles carents de tot rigor científic que sa mateixa CEB rebutja. I si te refereixes a lo de s’antopónim Mahó, noltros entenem molt be sa postura des mahonesos. Probablement si fos a l’inversa i a tu t’imposassin en es teu DNI “March” (que a Mallorca existeix) protestaries.
  Una altre exemple, i aquest ès “devastador”. A n’es mallorquins també mos han catalanitzat antropónims i noms de carrers eliminant s’article salat, que sa regidora de “cultura” de Cort qualifica d’ “inexatituts”.
  Han baratat es nom de Nostra Senyora de Lluch eliminat s’ “H” final. Aquest acte irreverent ja ès massa: demostra que es pancatalanisme nazionalista no ès cap mite. Sa feta ès un atemptat en tota regla cap a n’es rigor científic. No tenen ni puta idea de filología, lingüística, etimología, etc. “Lluch” prové des llatí “Locus”, i llevant-li s’ “H” (s’IEC ès terriblement “hacfòbic”) converteixen a La Mare de Déu en la mare de s’apostol Lluc, Lucas, des llatí “Lucius”.
  Imagina’t que es balears venim a Barcelona i baratam es nom des vostros carrers llevant s’article alveolar (“lalat”) per posar es nostro salat. “Aldarulls” i victimisme.
  Peró imagina’t s’altre supost, sa reacció proporcionada a aquest atemptat contra sa Patrona des Mallorquins: Resulta que es nom comú “Montserrat” a Mallorca es “Monserrat”, sense sa “T”, i a més ès nom masculí (i llinatge). Si qualque natiu de “les illes” (com diu sa vostra TV3, que te una sèrie de paraules tabús, com Balears, Espanya, etc) vengués a Barcelona i vos robàs sa “T” de La Moreneta, la vostra Verge per excel·lencia, la de Montserrat… Com s’interpretaría….?. Enviaría s’IEC botxins des comissariat politic-lingüístic per eliminar es moviment d’ “insurgencia”?.
  Som noltros per voltros, es que defensam sa nostra cultura en es contexte de s’estàndard normatiu adaptant-lo a unes “modalitat” que (en teoría) estàn agarantides a s’article 35 des nostro Estatut d’Autonomía, precissament per no incórrer en conflictes secessionistes; som noltros, com deien, uns “radicals”…?. Sa pregunta ès retorica, per lo tant no fa falta la contestis. No som radicals, som conseqüents.
  Si pes fet de ser feels a n’es mandat de sa nostra Carta Magna, s’Estatut, vinculada com sa vostra a sa Carta Magna nacional, que ès sa Constitució, no sabem cert com qüalificaries es teu Govern (Generalitat) al qual governa ERC, a on militen membres des dissolt grup terrorista i assassí “Terra Lliure”. No sabem cert com qüalificaries ets homenatges civils i catalans consentits a aquest grup assasssí, events a on no actuen es vostros “mossos d’esquadra”, com no actuen quan se crema en públic s’imatge del Comte de Barcelona, que ès a les hores el Cap d’Estat i monarca del Regne de Espanya. Si cerques quina és sa denominació oficial de sa nostra nació comprovaràs que no se diu “España” sino “Reino de España”. Figura’t com vos hauría anat sense el Comte de Barcelona aquell funest 23-F, si aquell que agaranteix sa cooficialitat de sa vostra parla no hagués aturat es cop d’Estat. Noltros sempre publicarem en mallorquí amb en Franco. Ho pots comprovar a sa própia Editorial Moll.
  Tot es cos des teu comentari mos resulta bastant ambigu, tornes a acusar i no sabem si ès a noltros, a n’es blaveros valencians, a n’es pseudogonelles “acadèmichs baléàs” (sa qual línia rebutjam) o a quí pot ser. Aquesta web no s’ha pronunciat mai referent a lo que dius “no reconeixeu que tot plegat sigui una mateixa llengua en diferents varietats”. Si s’hagués respectat des d’un principi es balear en ses seves modalitats de cada illa, probablement no hi hagués hagut mai un conflicte nominalista. Tot i haver-ho, i constituir un greuge que a Catalunya i a València ses llengos cooficials emprin es gentilici “català” i “valencià” mentres que Balears sia s’excepció, ni tans sols es fet de dir-li mallorquí, menorqui, eivissenc (grup Balear) implicaría “per se” que no fossin branques d’un mateix arbre. Es balear que empram procura no sortir-se de ses línies establertes pes mateix estàndar que teniu a Catalunya, adaptant-lo a sa nostra parla. Si has vist qualque errada, que pot ser ben possible, se tracta només d’aixó, d’una errada ortogràfica. Dissortadament no rebem cap subvenció ni per sa nostra feina de difussió ni per comtar amb un corrector. Sabem que hem de posar més esment a l’hora d’escriure.
  Tot i que no ho facis a posta o no siguis consciènt, sa presumta analogia que treus a rotlo, sa de ses variants de sa prestigiosa llengo Espanyola (castellà), ès un recurrent i desafortunat exemple des pancatalanisme que no te res a veure amb sa nostra vindicació. Sa RAE coordina un munt d’Acadèmies nacionals d’altres paíssos (Repúbliques, incloses sa d’EEUU i sa Filipina) i no existeix ni se te noticia de cap ni un rebuig. Sa filosofía de s’IEC ès especularment oposta i s’opossició des no catalans cap es català estàndard barceloní se dona, com deis es catalans (es més radicals: i tu parles de radicalisme…?) des de Fraga a Mahó i des de Salses a Guardamar. Fa cosa d’un any, Carod-Rovira, es vostro vicepresident, va obrir una escola de català a un poblat amazonic (si, ès mal de creure i encara més mal d’empassolar, peró tenim es testimoni). Aquest senyor que vos governa ha trobat molts de motius per viatjar amb es dobers de ses vostres vidrioles a reu de tot lo mon. Es viatge més económic, per cert, va ser a Perpinyà (epicentre administratiu del Regne Privatiu de Les Mallorques), a on va tenir una trobada amb sa cúpula d’un altre grup assassí, ets encaputxats d’ETA. Segons es vostro vicepresident, noltros forman part d’una “Unitat de Destí en lo Universal”, sa provincia d’una nació que ès “Una, Gran i Lliure”, s’apèndix provincià i insular des grans “Paissos Catalans”. Peró es cas, veritablement coriós, ès que des d’aquella trobada entre amics a Perpinyà ETA no ha atemptat ni una vegada a Catalunya. A Mallorca ho ha fet al manco tres pics, assassinant a dues persones.
  Tornam a formular (amb sa venia des nostros germans de Melusa i Pitiuses) es motiu de sa nostra inquietut: Davant tants d’abusos, arbitrarietats, atacs a sa nostra dignitat, ignorància, imcompliment de s’Estatut d’Autonomia de sa CAIB… amb quin motiu, argument o justificació se qualifica des de sa gran Metrópoli al poble Balear amb s’adjectiu de “radical”…?

  Tal vegada fos convenient pegasis ullada a n’es vostro BOCAT per examinar es montant total des capricis megalómans d’aquest Senyor aragonés al qual molts des teus compatriotes varen votar democràticament. Hem examinat amb detall ses vostres pseudo-embaixades o consulats. Són magnífiques, sufragades amb capital de ses vostres butxaques i, al nostro parer, absolútament inútils. Que vos pareix si obrim consulats balears? De pas se podrien obrir consulats d’Extremadura, de Castella, de la Vall d’Aràn (que resulta que no vol esser catalana), de “la Región de Múrcia”, de Ceuta i Melilla, etc. Una sère de consulats de ses illes Xafarines i de s’illot de “Perejil” tal vegada podríen ser molt positius per sa seva projecció internacional i es seus interessos econòmics i culturals.
  Pensam que es poble català, al qual respectam, està essent manipulat d’un modo barroer i que posa s’atenció en es discurs interessat i victimista des vostro própi Govern per a que no vos doneu conta de lo que fan amb es vostros dobers.
  Mos deixam coses, perquè aixó dona com per escriure una col·lecció de tractats, assajos, estudis, etc. Efectivament, com dius cap es final des teu comentari ès més que perillós fer un estàndard sotmés a un criteri fonètic. Ès contrari als protocols de ses actuals corrents filológiques, un desbarat, i si has vist qualque cosa parescuda s’autor de sa pardalada ès un tal Michel Garau, un tipo que va per lliure i des qual no volem sebre res si no rectifica. Voltros teniu un altre individu que diu que El Quixot fou escrit per un català i que en Cervantes no va existir. I coses encara més increibles. Des de Catalunya, un apèndix des grup “Estat Català” se fa dir “Exèrcit Català”. No sabem si se tracta dets hereus de “Terra Lliure”, peró per possar punt i final, sa veritat ès que noltros que mos limitam a defensar lo nostro i mai se mos ha ocorregut reclamar ni es comptats catalans del Nord ni cap terra de sa “Mallorca Continental” (d’una extensió superior a sa de s’arxipèlag, que foren de legítima Soberanía del Regne de Mallorques), no veim des d’aquí cap mostra des provervial “Seny” català. Veim molta “Kale Borroka”, molts de mapes des “Paissos Catalans” i molta enervació social allà a sa península ibèrica, a s’antiga Marca Hispànica.
  Si mos consideres radicals, tal vegada convendría mirassis al teu voltant.
  Gràcies de totes maneres per aportar es teu punt de vista amb educació.
  Sa CEB

  PD: Aquest comentari, transcrit al dictat pes que s’encarrega dets aspectes técnics d’aquest Blog, serà revisat per corretgir ses moltes errades ortogràfiques que de ben segur contè, ja que ses bones lletres no són precissament es ramal o especialitat d’un servidor.

 16. Escoltau, vale , jo no me sent català, però, i si tampoc me sent balear? i si tampoc me sent espanyol ? que passa idò aquí a vam ? Jo sóc MENORQUÍ, i com revelava s’enquesta i NO dic cap ni una mantida, es Menorquíns són es qui realment es senten més MENORQUÍNS de totes ses illes, i menos espanyols, ara bé, pot venir un tal Escudero, un Quevedo, etc, d’ascendència espanyola de parla castellana, i jo pens, si noltros xerram menorquí, com és que la mitat de Mô i Es Castell xerra amb Castellà i és realment de Mô a vam, a veure ? com és açò?
  Perdem es Menorquí, jo vot pèrque niguèm amb ets inglesos, que son es qui realment mos van tractar millor, i prou, bé, que ara que hi pens, també tenim ets françesos, bonu, ja triarem, si es que es de Mô no ho espanya, que ja sap perque es sa capital…

 17. Bon dia companys. Me sorpren i a la vegada me disgusta es fet de descobrir aquesta pàgina avui, tal vegada un poc tard, però mai massa tard. Em complau dir-vos que qued a sa vostra disposició per possibles col·laboracions pro-balears.
  Una abraçada ben forta.
  Joan Pons Torres
  Juanponstorres@hotmail.com

 18. A David Bagur.
  Xerra -o ralla- per tu (tanmateix ningú te fa cas), jo som mahonés i no veig aquesta anti-espanyolitat i molt manco sa teva pequliar anti-balearitat. Ès molt més forta sa tensió entre Mahó i Ciutadella, entre menorquins. Només afegir una cosa:
  Tant es gonelles mallorquins com Espanya respecten es sagrat nom de sa nostra ciutat. Es catalans, des des seu IEC a Barcelona fan lo que volen sense demanar als mahonesos. Que els donin pes sac!. I visca Balears (Gimnesies: Menorca i Mallorca, i Pitiüses: Eivissa i Formentera)!

 19. Estic flipant amb tot aquest moviment. Ara resulta que els catalans imperialistes volem conquerir menorca O_O

  El que hauríeu de fer és estar més pendents del PP que teniu a casa vostra que mentre us esteu preocupant de si Catalunya ens ataca i ens conquerix ells van fent feina i al cap i a la fi, aquests sí són el gran perill per als nacionalismes.

  • no, es catalans, no, es convèrsus a n’es nacionalisme català. ¡Aquéxus!, que ademés son menurquins de nexament. Aquéxus mus sustiuyexen sa nostra forma de rallà per sa catalana. Estàn convensuds que noltrus som bòtxus. Fan creure a n’ets esculàs que som descendens de catalans, perqu’aquéxus repobblaren Menorca después de 1285. ¡Y UNA MÈRDA BEN GRÒSSA!. Si havés estad axinas, es nostrus vestids regionals no serían mòrus, sinó igual qu’es d’es catalans. Si havés estad axinas, no cantaríem FANDANGUS y altras tonadas de mòrus. Dins tota Menorca no heyà cap massía ni una, ¿com ês pusibble, si per repubblà Menorca deguéren de vení mils de catalans?. Resposta: PERQUE NO HEY VA HAVÊ CAP REPUBBLACIÓ DE CATALANS. Liggíu es llibres de s’historiadora menurquina dòña María Lluíssa Sèrra Beladre.

 20. Gràcies per sa teva opinió Mikel.
  CEB.

 21. MENORCA, US AGRADI O NO, SOM CATALANS. Des de Ciutadella de Menorca us asseguro que gairebé tota la població defensa el català. I si, som Menorquins, però al cap i a la fi, Catalans.

 22. Amb tot el meu respecte, us agradi o no, els menorquins som i serem Catalans. Sóc de Menorca, concretament de Ciutadella de Menorca i la veritat que fa un poc de pena que persones s’enganin a elles mateixes. A Menorca xerram Menorquí, el qual aquest és un dialecte del Català, si o si, no hi ha opció. Crec que en cap moment esteim deixant “es Menorquí”, totalment al revés, l’esteim fent fort defensant el Català ja que aquesta és la nostra llengua, no la castellana. Bon dia Països Catalans //*//


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: